Płytki do łazienki – rodzaje i przeznaczenie✅

Płytki glazurowe – płytki przeznaczone do układania wyłącznie na ścianach. Powodem tego jest ich kruchość i niska wytrzymałość na duże obciążenia. Są to dosyć cienkie płytki fajansowe szkliwione, występujące w dużej ilości wzorów i wielkości.


Płytki glazurowe – płytki przeznaczone do układania wyłącznie na ścianach. Powodem tego jest ich kruchość i niska wytrzymałość na duże obciążenia. Są to dosyć cienkie płytki fajansowe szkliwione, występujące w dużej ilości wzorów i wielkości.

Terakota – inaczej nazywana płytkami kamionkowymi lub ceramicznymi. Wykorzystywane do układania na podłogach, rzadziej na ścianach. Wyraźnie grubsze od płytek glazurowych. Na całej powierzchni są szkliwione. Mogą występować w opcji gładkiej lub fakturowanej.

Gres porcelanowy – płytki przeznaczone do układania na podłogach. Gres wykonuje się z drobno zmielonego kwarcu, akolinu oraz skaleni. Ich największą zaleta jest duża wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne: ścieranie, plamienie i odbarwienia. Gres porcelanowy może występować w opcji szkliwionej lub podłogowej. Gres pomimo że dedykowany głównie na podłogi, może być również układany na ścianach.

Klinkier szkliwiony – najwyżej w hierarchii pod względem trwałości i estetyki. Klinkier może występować w wielu różnych wersjach, wielkościach, kolorach i wzorach. Ten rodzaj wykończenia podłóg najchętniej jest stosowany we wnętrzach rustykalnych. Można go również układać na ścianach.

Sposób układania płytek

  • Płytki układane bez spoin (fug, szczelin) – są to płytki rektyfikowane. Ich krawędzie są bardzo równo ścięte, idealnie do siebie pasując. Płytki rektyfikowane to najczęściej gres.
  • Płytki układane ze spoinami – są to najczęściej występujące płytki. Układając je na ścianach lub podłogach, należy zachować pomiędzy nimi kilkumilimetrowe odstępy, tzw. spoiny. W zachowaniu równych odległości pomagają specjalne krzyżyki i dystanse z plastiku. Zadaniem spoin jest umożliwienie płytkom zmiany rozmiaru (niewidoczna gołym okiem rozszerzalność termiczna).